NOVA NEZAKONITA ZAPOŠLJAVANJA NA SARAJEVSKOM AERODROMU

Sarajevski aerodrom nije vratio na posao bivše radnike koji su izgubili posao odlukom novog direktora Armina Kajmakovića, ali je zaposlio 16 novih radnika “bez konkursne procedure”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH u Upravi aerodroma Sarajevo, prijem novih zaposlenika je izvršen “bez konkursne procedure, ali u skladu sa pravilnikom o radu i važećim planom poslovanja”.

Sarajevski aerodrom je u januaru prekinuo ugovore s više desetina radnika – koji su imali ugovore na određeno vrijeme – a na njihova mjesta primljeni su uposlenici BH Airlinesa. Rukovodstvo Aerodroma ovu je odluku opravdalo zaključkom Vlade Federacije BiH (FBiH) koja mu je naložila da preuzme radnike zrakoplovne kompanije.

Direktor Aerodroma Armin Kajmaković je poslušao preporuku Vlade i zaposlio 26 radnika BH Airlinesa. S radnicima koji su do tada radili na Aerodromu je prekinut ugovor.

Dvoje radnika, koji su ostali bez posla, podigli su tužbe protiv direktora Aerodroma, a ostali krivične prijave protiv njega te njegovih najbližih suradnika, Alana Bajića i Elvedina Begića, izvršnih direktora za razvoj i saobraćaj sarajevskog aerodroma, tražeći nazad svoje poslove.

Aerodrom Sarajevo nije vratio ove radnike na posao, ali je na određeno vrijeme primio 16 novih radnika koji nisu bili zaposleni u BH Airlinesu.

“Tačno je da je Međunarodni aerodrom Sarajevo u radni odnos primio 16 novih zaposlenika, te da se ne radi o bivšim zaposlenicima BH Airlinesa. Prijem novih zaposlenika je izvršen uz prethodno dobivenu saglasnost resornog ministarstva, te bez konkursne procedure a u skladu sa Pravilnikom o radu i važećim Planom poslovanja, kojim se omogućava prijem zaposlenika bez raspisivanja konkursa do tri mjeseca, zbog hitnosti i potreba posla. U tom periodu će se provesti konkursna i oglasna procedura”, naveli su iz uprave Aerodroma.

Advokat Nermin Vila, koji predstavlja Sindikat aerodromskih radnika te otpuštenih radnika, tvrdi da se novim zapošljavanjem krše interni akti ovog javnog poduzeća.

“Direktor Aerodroma može zaposliti ljude na određeno vrijeme, ali ne može to raditi bez konkursa, to je u suprotnosti sa pravilnikom poduzeća. Vlada FBiH je donijela preporuku da se zaposle radnici BH Airlinesa, ali na ovakav način se ne može rješavati pitanje radnika propalih poduzeća. Sada su stjuardese zaposlene u free shopu. Mogli su tako zaposliti radnike ‘Feroelektra’ ili KTK Visoko, oni makar znaju nešto o trgovini”, kazao je Vila.

Nakon što je u decembru 2015. na mjesto v.d. direktora imenovan Armin Kajmaković, tadašnji radnici aerodroma zatražili su da im se omogući stalno zaposlenje. Kajmaković je zatim tražio mišljenje od Vlade FBiH, koja je odgovorila da, ukoliko ima prostora za nove radnike, treba zaposliti neke od uposlenika BH Airlinesa.

Kajmaković je poslušao preporuku iz Vlade i zaposlio 26 bivših uposlenika BH Airlinesa na aerodromu na mjestima na kojima su do tada radili uposlenici sa ugovorom o djelu, sa kojima su prekinuti ugovori.

Podršku uposlenicima koji su izgubili posao dao je Samostalni sindikat aerodromskih radnika koji je zatražio da Kajmaković u roku od mjesec dana poništi odluku i radnike vrati na posao. U protivnom, Sindikat je direktoru Kajmakoviću kazao da će protiv njega biti pokrenuta tužba.

Rok za vraćanje na posao otpuštenih radnika koju je pred Upravu Aerodroma postavio sindikat ističe 15. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *